Pagini de istorie: clădirea Departamentului de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate

Clădirea în care își desfășoară activitatea Departamentul de Relații Internaționale, Științe Politice și Studii de Securitate din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane a Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a fost inaugurată la 1 iulie 1892, cu destinația de cazarmă.

Sediul a fost utilizat de către trupele austro-ungare din arma „Vânători de Munte”, denumirea oficială a construcției fiind „Jäger-Kaserne” („Cazarma Vânătorilor”). 

O carte poștală realizată în timpul primului război mondial (cel mai probabil anul 1915) ne arată un complex format din trei clădiri: Popota ofițerilor („Offiziermesse”), Cazarma propriu-zisă („Kaserne”) și Popota („Kantine”).

 

Sursa foto: http://wikimapia.org/5891968/ro/Facultatea-de-Drept-Simion-Bârnuţiu

 

În anul 1919, în fosta cazarmă austro-ungară și-a început activitatea al 13-lea Regiment de Roșiori, făcând parte din Corpul 7 Armată de la Sibiu. Acesta a fost relocat în garnizoana Lugoj în anul 1938. Din această epocă s-a păstrat o fotografie de calitate mai slabă, cu militari și civili la intrarea principală.

Sursa foto: http://www.razvanpop.ro/2010/05/16/istoria-orasului-nostru-sibiu-34/

 

După al doilea război mondial, clădirea a fost folosită de către instituțiile militare de învățământ. A aparținut Școlii militare de ofițeri de Artilerie „Ion Vodă”; după care a devenit sediul Școlii Militare de Maiștri și Subofițeri „Gheorghe Lazăr”, pe întreaga durată de funcționare (1961-1987). După reorganizarea învățământului militar, în anul 1987, imobilul a devenit „Localul nr. 2” al Școlii militare „Nicolae Bălcescu” – aici desfășurându-și activitatea ofițeri și subofițeri care se pregăteau pentru armele „Intendență” și „Finanțe”. 

Sursa foto: http://wikimapia.org/5891968/ro/Facultatea-de-Drept-Simion-Bârnuţiu

 

Pe această structură s-a constituit Institutul Militar de Învăţământ Superior de Intendenţă şi Finanţe „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, care în 1995 a fost absorbit de către Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu”. 

Localul a devenit disponibil, și a fost cedat de către Ministerul Apărării Naționale Universității „Lucian Blaga” din Sibiu. Aici și-a început activitatea Facultatea de Drept „Simion Bărnuțiu”, în cadrul căreia s-a atașat (anul 2000) Catedra de Științe Politice. Ulterior s-au adăugat programele de studii „Relații internaționale și studii europene”, „Studii de securitate” și mai multe programe de master, care au stat la baza înființării Facultății de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii de Securitate (anul 2006). După zece ani, fosta facultate a devenit Departamentul de Științe Politice, Relații Internaționale și Studii de Securitate, în cadrul Facultății de Științe Socio-Umane.

Eugen STRĂUȚIU