Adresa: str. Lucian Blaga nr. 4, tel. 0269-446077
   E-mail: bibluniv@ulbsibiu.ro sau
Biblio ULBS@email.ro

http://bcu.ulbsibiu.ro/

Biblioteca Centrala-Universitatea "Lucian Blaga din Sibiu


*In 1669 lua fiinta la Sibiu Biblioteca Institutului de Invatamant Superior (subordonat Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj". Aceasta s-a transformat in Biblioteca Universitara in 1990 odata cu infintarea Universitatii sibiene. Pana in 1996 a functionat pe Bd. Victoriei, in sediul actualei Facultati de Litere. In acel an, biblioteca a primit un spatiu nou, in cladirea apartinand academiei Trupelor de Uscat, pe B-dul Vasile Milea.
*Colectiile bibliotecii au sporit an de an, completand fondul initial prin achizitii, prin schimb de publicatii ca si prin importante donatii din partea unor oameni de cultura si institutii. Aceasta crestere a fondului initial de carte a fost determinata de infintarea de noi facultati in cadrul Universitatii sibiene, implicit de cresterea numarului de studenti si cadre didactice.
*Datorita acestui fapt, incepand cu anul 2000 biblioteca a primit titulatura de Biblioteca Centrala a Univeresitatii "Lucian Blaga" din Sibiu.

Date statistice:

*La sfarsitul anului 2001 totalul publicatiilor bibliotecii se ridica la aprox. 450.000 volume (un numar de 150.000 de titluri), si 12.900 volume periodice.
Pe anul 2001 datele arata:
-numarul total de cititori inscrisi in biblioteca: aprox. 14.000
-total volume consultate: 255.000
*La fondurile B.C., inclusiv ale filialelor sale, au acces: cadrele universitare si studentii precum si personalul tehnic, economic si administrativ al ULBS si ATU, cercetatorii si doctoranzii.
*In B.C. isi desfasoara activitatea un numar de 35 de persoane, din care 29 sunt cu studii superioare de diferite specialitati, majoritatea cunoscatori de limbi straine.

3.Modernizarea serviciilor,informatizare

*Pentru prelucrarea, stocarea si difuzarea informatiei mai prompt si eficient s-a continuat procesul de modernizare a serviciilor oferite de B.C. prin introducerea noilor tehnologii informatice. Prin programul "Tempus "- program de cooperare universitara initiat si sustinut de Comunitatea Europeana - s-a realizat o retea locala de calculatoare. Prin achizitionarea unui software dedicat - anume pachetul de programe Alice for Windows s-a trecut la crearea si gestionarea unei baze de date specifice activitatii de bibioteca, preluandu-se prin conversie baza de date existenta deja in programul Alice for Windows. Se lucreaza la modulul de catalogare, inregistrarile continand alaturi de descrierea bibliografica si informatii privind numarul de exemplare, numarul de inventar, cota; fiecarei inregistrari i s-au atasat descrieri pentru relevarea continutului .Este in lucru si modulul de circulatie, toate tranzactiile de imprumut urmand sa se realizeze prin utilizarea de barcoduri. Cititorilor li se ofera accesul la baza de date prin calculatoarele din sala cataloagelor. La fel este disponibila cautare din reteaua universitara - si din Internet implicit - a cartilor existente in catalogul bibliotecii.
*Biblioteca Consiliului Britanic, Biblioteca Germana, Biblioteca Americana, biblioteca de Nursing si sediul central al B.C. sunt conectate la internet, iar celelalte biblioteci filiale sunt situate in cladiri cu conexiune la internet. Biblioteca are in dotare un numar de 30 de calculatoare, dintre care 10 sunt legate in retea in sediul central.

Biblioteca universitatii, bibliotecile: americana, britanica, germana, franceza, de teologie, a muzelului Brukenthal si a Mitropoliei, Astra ofera studentilor un substantial fond de carte „la zi” din domeniile: jurnalism, comunicare si filosofie, în limbile româna, engleza, franceza si germana, precum si o arhiva de periodice românesti si straine.

Actualizat:
Copyright © 2006- Pentru sugestii contactaţi webmaster-ul