Pe scurt, despre prima revoluție din istoria omenirii
Cu aproximativ 11.000 de ani în urmă planeta noastră intra într-o nouă perioadă geologică, în care ne aflăm și astăzi, denumită Holocen. Pe lângă alte schimbări climatice care s-au petrecut atunci, încălzirea vremii și retragerea ghețarilor au însemnat punctul de plecare spre o nouă evoluție tehnologică a comunităților umane preistorice, dar și una culturală, iar aceasta pornește odată cu dominarea mediului de către om.
Nu putem afirma că omul nu mai depindea de ceea ce îi oferea natura, ba dimpotrivă, însă, este la fel de adevărat că în acel moment omul devenea capabil să creeze și controleze, într-o anumită măsură, propriile surse de hrană.
Dar, să vedem cum s-au petrecut aceste transformări și cum această revoluție de acum mii de ani ne influențează astăzi. Modul în care omul modern funcționează, într-o societate bazată pe producție și consum, își are rădăcini adânci în timp.
În primul rând de ce revoluție? Și una petrecută în preistorie? Termenul exact, revoluție neolitică, a fost lansat de către Vere Gordon Childe pentru a defini toate transformările care au loc odată cu trecerea de la economia de tip prădalnic la economia bazată pe producție. Aceste modificări nu s-au petrecut așa cum termenul de revoluție ne-ar îndemna să credem, brusc, ci a fost o transformare care s-a întins pe o perioadă lungă de timp.
Orientul Apropiat este o zonă care s-a bucurat de condițiile geo-climatice necesare pentru a putea face trecerea la noua economie, iar descoperirile care au fost datate ca având o vechime de 8.500 de ani indică apariția agriculturii aici. Inițial, comunitățile au practicat o vânătoare de tip selectiv, sacrificând numai anumite exemplare din cireadă sau turmă, alegând mai bune exemplare pentru reproducere, aceasta reprezentând începutul domesticirii primelor animale (exceptând câinele, bine-înțeles). În ceea ce privește plantele cultivate, au fost preferate cerealele, datorită proprietăților nutritive, dar și posibilității de depozitare a surplusului.
Atât în cazul plantelor cât și a animalelor, prin trecerea de la specia sălbatică la cea cultivată/domesticită, au avut loc anumite modificări morfologice, omul intervenind pentru prima dată genetic asupra lor.
Însă, practicarea agriculturii a venit cu o altă consecință și anume nevoia ridicării unor așezări durabile, în zone unde cultivarea plantelor să poată fi făcută cu succes, sau în zone unde ar fi putut fi asigurată hrana turmelor de animale domesticite.
O altă inovație cu care vine neoliticul este transformarea lutului în ceramica, olăritul. Ceramica se va răspândi rapid, iar astăzi, descoperirea sa în săpături arheologice reprezintă un determinant important în stabilirea anumitor apartenențe culturale și chiar cronologice (cu ajutorul ceramicii pot fi datate relativ contexte arheologice ce pornesc de la neolitic și ajungând până la perioada medievală), aspectul său fiind influențat, printre multe altele, și de ceea ce astăzi numim modă.
Și, dacă neoliticul este noua epocă a pietrei, așa cum John Lubbock numea această perioadă în anul 1865, termen menținut până astăzi, este evident faptul că acum asistăm și la anumite transformări în ceea ce privește prelucrarea acestui material. Pe lângă uneltele din piatră cioplită, materialele prime preferate fiind silexul și obsidianul, care continuă să fie produse și folosite intens și în această perioadă, o nouă tehnică de prelucrare este inventată acum, și anume șlefuirea pietrei.
Dar, foarte important este că revoluția neolitică va genera noi transformări, inovații și invenții. Creșterea resurselor va duce la o creștere demografică, ceea ce va determina apariția unor nuclee de populație, ulterior stratificate social, dezvoltându-se astfel primele orașe-stat, iar omenirea se afla, fără a-și da seama, în fața unei noi revoluții, dar de această dată una urbană.
Citește mai multSăptămâna de Orientare la Facultatea de Științe Socio-Umane – Un program de consiliere și îndrumare pentru boboci
Sibiu, 12 octombrie 2017
Facultatea de Științe Socio-Umane a organizat în perioada 2-6 octombrie cea de-a doua ediție a Săptămânii de Orientare, un program dedicat studenților din anul I. Sub deviza “Fiecare drum începe cu primul pas”, peste 400 de boboci au participat la o varietate de activități și workshop-uri care au avut rolul de a-i ajuta să exploreze diverse oportunități de dezvoltare personală și profesională și să se adapteze mai ușor la mediul universitar și la viața de student în Sibiu. În Săptămâna de Orientare, studenții au avut parte și de mai multe surprize, au primit tricouri și au avut ocazia să câștige o bicicletă Pegas, participând la un concurs de fotografie.
La Săptămâna de Orientare au participat studenții de la toate specializările Facultății de Științe Socio-Umane: Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă, Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene, Studii de Securitate, Sociologie, Asistență Socială, Resurse Umane, Psihologie, Jurnalism, Comunicare și Relații Publice, Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar.
Programul Săptămânii de Orientare din acest an a inclus:
- Prezenarea programului de mobilități Erasmus desfășurat în cadrul universității;
- Un dialog despre implicare și voluntariat cu reprezentanți ai asociațiilor studențești și ai ONG-urilor din Sibiu (Fundația Polisano, Fundația Comunitară Sibiu);
- Informare preventivă și exercițiu pentru gestionarea situațiilor de urgență cu sprijinul reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Cpt. Dumitru Croitoru”, Sibiu;
- Dialog pe tema consumului de droguri cu invitați ai Centrului de Prevenire, Consiliere și Evaluare Antidrog Sibiu;
- Dialog pe tema prevenirii și combaterii criminalității cu reprezentanți ai Inspectoratului Județean de Poliție Sibiu;
- Atelier creativ cu scopul realizării unui imn al studenților din anul I;
- Tur ghidat al Sibiului;
- Vizionarea unui film documentar la Studioul Astra Film;
- Concurs de fotografie cu premiu o Bicicletă Pegas.
Săptămâna de Orientare este un program dezvoltat și implementat în cadrul Facultății de Științe Socio-Umane din Sibiu, cu susținerea unei rețele de parteneri locali și naționali din sectorul public și privat.
Evenimentul Săptămâna de Orientare continuă angajamentul pe termen lung pe care Facultatea de Științe Socio-Umane și l-a asumat față de tineri, față de comunitatea locală și față de societate în general. “Săptămâna de Orientare este un moment important pentru comunitatea studențească la Facultatea de Științe Socio-Umane. Pe baza feed-back-ului foarte bun primit de la studenți am continuat și anul acesta cu cea de-a doua ediție, dezvoltând parteneriatul cu societatea civilă și cu diferite instituții. Anul acesta ni s-au alăturat și reprezentanți ai mediului de afaceri care au decis să sprijine inițiativa noastră. Ne dorim să contribuim la o mai bună inserție a studenților în mediul universitar, un domeniu nou pentru ei, cu noi rigori și noi provocări. Dar, de asemenea, ne dorim și să ajutăm la dezvoltarea lor personală pentru că misiunea noastră este aceea de a pregăti liderii viitorului”, a declarat prof. univ. dr. habil. Sorin Radu, Decan al Facultății de Științe Socio-Umane.
Citește mai mult