Am fost student ERASMUS
Student fiind al Universității Lucian Blaga, la Facultatea de Științe Socio-Umane, Departamentul de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestanta am avut șansa de a fi și student Erasmus în trei tări diferite (Polonia, Ungaria, Portugalia), la patru universități (Universitatea Jagiellonă din Cracovia, Universitatea din Pécs, Universitatea din Évora și Universitatea Eötvös Loránd din Budapesta). Mobilitățile Erasmus + Study au fost cele mai frumoase experiențe trăite în timpul studenției. Și nu au fost puține!
Prima dintre mobilitățile Erasmus a fost la Universitatea Jagiellonă din Cracovia, Polonia, Facultatea de Istorie. Universitatea Jagiellonă, înfiinţată în anul 1364 de regele Cazimir al III-lea la Poloniei, a dat Europei timp de secole erudiți și învățați care au marcat istoria unor științe fundamentale, dar și întreagă elită intelectuală poloneză. Facultatea de Istorie, este una dintre cele 15 facultăți din cadrul Universitatii Jagiellone și locul ideal de studiu pentru cei cu adevărat pasionați de culturi vechi, artă, protejarea patrimoniului și, în general, de istorie. Facultatea de Istorie oferă programe de studiu în domenii precum: arheologia, etnologia, antropologia culturală, istorie, istoria artei, studii iudaice, muzicologie, protejarea patrimoniului. Facultatea de Istorie este compusă din 6 institute ce corespund domeniilor majore de studiu. Institutul de Arheologie din Cracovia este cel mai vechi din Polonia și activează din anul 1863. Din anul 1971, Institutul de Arheologie este adăpostit de fostul colegiu medieval – Collegium Minus, al doilea cel mai vechi edificiu din cartierul latin al Cracoviei dupa Collegium Maius în care, la anul 1459, funcționa Institutul de Astronomie. Institutul de istorie este adăpostit de cladirea Witkowski Collegium, așezată foarte aproape de orașul vechi al Cracoviei și la scurtă distanță de Castelul Wawel – reședința regilor Poloniei. În prezent Institutul de Istorie este cel mai mare institut din cadrul Facultății de Istorie și unul din cele mai mari din cadrul Universității Jagiellone, cu peste 1.000 de studenți. Domeniile de studiu și cercetare ale Institutului de Istorie acoperă toate erele istorice, de la antichitate la timpurile moderne, dar în principal sunt focusate pe istoria Poloniei, istoria Europei de Est și Centrale, istoria Balcanilor și istoria zonei mediteraneene.
Inima culturală a Poloniei, Cracovia, a adunat în lungă sa istorie regală adevărate comori de arhitectură şi artă în palatele regale şi aristocratice, în marile biserici, catedrale şi sinagogi. Seară de seară, aceste minunate bijuterii de arhitectura găzduiesc concerte. Cartierul evreiesc, ce adăpostește cea mai mare aglomerare de sinagogi din Europa, respiră încă aerul trecutului prin clădirile vechi care, la parter, găzduiau pe vremuri magazinele negustorilor evrei. Orașul vechi al Cracoviei, cartierul evreiesc, ghetoul și fabrica lui Shchindler, castelul și catedrala Wawel, dar și imprejurimile Cracoviei, precum Auschwitz-Birkenau, mina de sare de la Wieliczka, vor rămane, cu siguranță, nu numai în mintea mea, ci și în inima mea.
Cea de-a doua mobilitate Erasmus am desfașurat-o la Universitatea din Pécs, cea mai veche universitate din Ungaria, a treia ca vechime din Europa Centrală și una dintre cele mai vechi din lume, înființată în anul 1367 de Loius I al Ungariei. Universitatea a dat Europei timp de secole erudiți și învățați care au marcat istoria unor științe fundamentale, dar și bună parte din elita intelectuală maghiară: pictorul Victor Vasarely, fostul președinte al Ungariei, Laszlo Solyom. Drept recunoaștere a unor merite deosebite pe tărâmul științei sau artei, printre cei ce poartă titlul de doctor Honoris Causa la universitatea din Pécs sunt: contele maghiar Albert Apponyi, istoricul roman Mihai Răzvan Ungureanu, dar și tenorul spaniol Placido Domingo. Facultatea de Științe Umane oferă programe de studiu în domenii precum: psihologie, sociologie, relații internaționale, istorie, studii americane, arte vizuale și film. Institutul de Științe Istorice este compus din 6 departamente: Departamentul de istorie medievală și istorie modernă timpurie; Departamentul de istorie contemporană; Departamentul de istoria filosofiei; Departamentul de estetică; Departamentul de arheologie; Departamentul de film și știința artei.
Pécs este unul dintre cele mai mari orașe ale Ungariei, și reședința județului Baranya, situat în sud-vestul țării. Era cunoscut în trecut sub numele său german, Fünfkirchen. În vremurile romane se chema Sopianae. În anul 2010 orașul Pécs a fost capitală europeană a culturii, împreună cu orașele Istanbul din Turcia, și Essen din Germania. Mormintele romane decorate cu opere de artă și scene aparținând perioadei cuprinse între secolele II-IV și mausoleul creștin datând din secolul IV, care conține numeroase fresce ale creștinismului din acea perioadă, precum și sarcofage din marmură din anul 2000 au intrat pe lista patrimoniului cultural UNESCO. Perioada otomană a orașului Pécs este astăzi reprezentată de moscheea Pasha Gazi Kassim aflată în centrul orașului și moscheea Yakovali Hassan. În școala evreiască de la Pécs, construită în stil romantic în anul 1869 astazi funcționează sinagoga pe a carei fațadă sunt încrustate versete biblice, precum și tăblițele lui Moise sub forma celor zece porunci. Catedrala din Pécs ridicată în sec. XI impresionează prin sculpturile uriașe ale celor doisprezece apostoli. În gradina din fața catedralei deseori se aud acordurile muzicale ale filarmonicii Panonia, care beneficiază azi de sala cu cea mai bună acustică din Ungaria, sala Kodaly. Palatul episcolal din Pécs datează din sec. XV și adăpostește și astazi birourile administrative ale episcopiei. Monumente precum mormântul lui Idris Baba, mausoleul familiei Szolnay, muzeele precum, muzeul maghiar de istorie naturală, muzeul de arheologie Ianus Pannonius, muzeul Victor Vasarely, dar și Teatrul Național, Teatrul Croat din Pécs, Centrul Cultural Kodaly care adapostește Filarmonica Panonia sunt tot atatea locuri care merită văzute.
Cea de-a treia mobilitate Erasmus am desfașurat-o la Universitatea din Evora, Portugalia. Colegio do Espirito Santo, adică Universitatea din Évora, instituţie de mare tradiţie, este a doua ca vechime din Portugalia (după cea din Coimbra), fiind înfiinţată în anul 1559 de cardinalul Infante Dom Henrique, viitorul rege portughez, şi administrată de calugări iezuiţi. Aici am urmat cursuri în special de arheologie: metode și tehnici de redare a siturilor arheologice pentru studii de impact, metode și tehnici de excavare arheologică, tehnici digitale pentru modelare și vizualizare informații arheologice, cultură megalitică. Cursurile au avut o tentă practică mai pronunțată, astfel că am aplicat teoria în practică pe situl arheologic de la Brotas sau în laboratorul de determinari Hercules.
Cu o istorie bogată şi foarte vie, Évora păstrează în bună parte vechile clădiri, aşa încât chiar şi cea mai scurtă plimbare pe străzile pavate, cu contururi uneori circulare surprinzătoare, îti oferă şansa de a trece rapid în revistă stiluri arhitectonice diverse, de la romanic şi gotic la renascentist, manuelin, neoclasic, manierist şi baroc, motiv pentru care centrul său este inclus din 1986 în Patrimoniul Mondial UNESCO. Ceea ce m-a frapat au fost marea densitate de construcţii monumentale şi aerul aristocratic elegant pe care îl are oraşul.
Ultima mobilitate Erasmus am petrecut-o la Universitate Eötvös Loránd din Budapesta, Ungaria, cunoscută pentru cei 5 absolvenți ai ei laureați ai premiului Nobel. La Facultatea de Științe Umaniste am urmat cursuri de istorie modernă și contemporană, dar și cursuri de istorie socială și microistorie.
Budapesta este un loc minunat de studiu. Nu numai pentru că este în același timp un loc prietenos, dar și un oraș foarte activ, în care niciodată nu te plictisesti. Budapesta este un oraş european desăvârşit. An de an, Budapesta oferă rezidenţă nu numai locuitorilor veniţi din alte colțuri şi oraşe ale Ungariei, dar şi multor străini din Europa şi din restul lumii. De-a lungul istoriei, fiecare epocă şi-a lăsat amprenta şi semnele, dând naștere oraşului pe care astăzi îl admiram cu toţii, cu locurile şi clădirile lui impozante. Pe malul drept al fluviului, Buda își înalță colinele încărcate de farmecul unei istorii milenare, iar pe malul stâng, Pesta se arată, cu bulevarde largi, marginite de clădiri impunătoare și fremătând de viața agitată a metropolei. Pe sub podurile Budapestei, vaporașele de croazieră alunecă ușor pe Dunăre.
Cele patru mobilități Erasmus + Study mi-au oferit oportunitatea de a interacționa cu profesori și studenți ce proveneau din culturi diferite. Am schimbat idei și opinii, am combătut și argumentat, am gustat spiritul liber al vechilor universități europene. Am legat prietenii. M-am bucurat să trăiesc și altundeva în lume pentru o perioadă mai mare de timp. Dar toate aceste locuri nu ar însemna nimic fără oamenii locului. Gata să-ți sară în ajutor, polonezii cracovieni, deși nu foarte veseli, chiar serioși, au un aer relaxat, au rabdare să le explici ce dorești și la fel de răbdători îți explică și se asigură că ai înțeles. Portughezii exuberanți și temperamentali, sunt gata oricând să intre în vorbă cu tine. Maghiarii, oameni cu caracter puternic, reci la exterior, fierbinți la interior, politicoși, rezervați, tăcuți, poate timizi, dar care îți pot deveni cei mai buni prieteni atunci când îi cunoști.
Și, mai mult, cele patru mobilitati Erasmus + Study, mi-au dat șansa unor călătorii prin alte țări europene, călătorii care m-au ajutat să pot înțelege lumea în care trăim, să accept și să învăț să mă bucur de diversitate și mai ales să devin “mai european”. Mi-am împlinit totodată dorința de a vedea urmele unor vechi civilizații, dar în special a celei romane. Am avut șansa să vizitez locuri despre care știam din cărți sau documentare: zidul lui Hadrian și fortul roman de la Vindolanda (Marea Britanie), fortul roman de la Saalburg (Germania), Stonehenge (Marea Britanie), situl megalitic de la Almendres și monumentul funerar megalithic de la Zambujeiro, așezarea romană de la Coimbriga (Portugalia), Merida vechea capitală a provinciei romane Lusitania, unde găsești cele mai impresionante urme ale lumii romane din Spania, amfiteatrul din Nîmes și apeductul roman de la Pont du Gard (Franța), colonia romană Augusta Raurica și fortul roman Vindonissa (Elvetia), dar și muzee precum Louvre, Pergamon, British Museum, muzeul de arheologie din Nijmegen (Olanda). Sunt doar o mică parte din locurile vizitate.
Sfântul Augustin spunea că „lumea este o carte, iar cei care nu călătoresc citesc doar o pagină“. Profită de ușa care ți se deschide, deoarece viața este plină de surprize!
Tudor UREA