Povestea cișmelei sau despre rădăcinile sociale ale medicinei
Sursa foto:https://lookup.london/john-snow-water-pump/
În 1854, într-un cartier renumit al Londrei a izbucnit o epidemie de holeră, o boală gastrointestinală produsă de o bacterie. Nu era nici prima nici ultima astfel de epidemie în Londra, dar acest val din 1854 are o însemnătate istorică specială pentru că de el se leagă conștientizarea cauzelor sociale ale acestei boli. Dar mai întâi povestea…
John Snow era unul din medicii londonezi care trata pacienții cu holeră din vremea aceea și avea la vremea respectivă 41 de ani. El era sceptic în privința teoriei miasmelor care circula în epocă și care susținea că epidemia de holeră era produsă de un aer rău care se abătea uneori asupra orașelor, teorie larg îmbrățișată și utilizată ca explicație nu doar pentru această boală dar și pentru altele. De aceea a început să investigheze alte posibile cauze ale bolii, cu atât mai mult cu cât cabinetul său era amplasat în zona în care a izbucnit epidemia și o mulțime din cei infectați îi cereau ajutorul. El a încercat nu doar să își trateze pacienții, dar și să discute cu ei pentru a afla detalii despre alimentația lor, despre persoanele cu care au intrat în contact sau despre alte aspecte care erau sociale, dar cu toate acestea ar fi putut explica îmbolnăvirea.
Așa a ajuns să descopere că toți pacienții lui aveau ceva în comun: toți se aprovizionaseră cu apă de la o cișmea anume din cartier. A realizat chiar și o hartă a cartierului respectiv care arăta că pe o anumită arie aflată în jurul cișmelei respective numărul cazurilor de holeră era foarte ridicat. S-a adresat autorităților locale care au îndepărtat robinetul cișmelei respective, astfel încât ea a devenit inutilizabilă temporar și acest lucru a dus la stoparea valului de holeră. Investigații ulterioare au arătat că fântâna din care se alimenta cișmeaua respectivă se afla foarte aproape de un bazin improvizat de colectare a dejecțiilor din gospodării și că existase o contaminare între cele două.
În urma acestei experiențe Snow a scris o carte (care există și astăzi) în care a prezentat explicațiile sale privind epidemia, dar acestea nu au fost acceptate imediat. La vremea respectivă rolul germenilor în transmiterea bolilor nu era cunoscut încă, așa încât medicii vremii au considerat că explicațiile lui reprezintă doar coincidențe și nu o cauză reală a bolii. Abia după 30 de ani alte descoperiri medicale (de exemplu faptul că Robert Koch a reușit să izoleze și să pună în evidență bacteria care producea boala) au confirmat teoria lui Snow și i-au dat credit acestuia. Din păcate, el a murit la vârsta de 45 de ani și nu a știut ce impact au avut investigațiile sale.1 Medicina modernă îl consideră însă pe Snow ca un pionier al sănătății publice și epidemiologiei, iar sociologia îi este recunoscătoare pentru că a fost unul dintre primii medici care au arătat că bolile au uneori, de foarte multe ori, și cauze sociale. Iar cișmeaua respectivă există și astăzi în Londra și este un reper pentru toți cei care vor să înțeleagă că noi toți avem o contribuție și în transmiterea dar și în stoparea bolilor.
Multe din bolile care există astăzi sunt transmise de germeni, adică de bacterii sau virusuri care sunt studiați de medicină. Dar pentru a explica circulația acestor germeni este nevoie să facem referire la factori sociali cum ar fi: obiceiuri de consum, calitatea surselor de apă și hrană, tipuri de relaționare și interacțiune, călătorii și migrații, obiceiuri de igienă sau politici sociale. Sănătatea și boala sunt în aceeași măsură fenomene sociale, nu doar medicale. De aceea, nu este întâmplător faptul că putem înțelege mai profund societatea uitându-ne inclusiv la cum sunt înțelese și explicate sănătatea și boala și la practicile medicale care există într-o epocă anume sau un spațiu geografic specific.
Ne putem referi la pandemii, la cancer, la trendul alimentației organice, la fertilizarea in vitro sau la terapia cu celule stem. Toate aparțin domeniului medical, dar încercarea de a explica sociologic aceste fenomene poate fi o aventură fascinantă.
Sursă bibliografică:
- Vinten-Johansen P, Brody H, Paneth N, Rachman S, Rip M, Zuck D. Cholera, Chloroform, and the Science of Medicine: A Life of John Snow. Oxford University Press; 2003.
Adela POPA