• DEPARTAMENTUL DE ISTORIE, PATRIMONIU ȘI TEOLOGIE PROTESTANTĂ
  Universitatea "LUCIAN BLAGA" din Sibiu
  Educatia este abilitatea de a asculta aproape orice lucru fara sa-ti pierzi rabdarea sau increderea in tine. "Robert Frost"
 • ISTORIE
  FACULTATEA DE ȘTIINȚE SOCIO-UMANE
  Cel ce nu citeste este ceva mai educat decat cel care citeste doar ziare. "Thomas Jefferson"
 • Arte Vizuale
  FACULTATEA DE ȘTIINȚE SOCIO-UMANE
  Educatia este abilitatea de a asculta aproape orice lucru fara sa-ti pierzi rabdarea sau increderea in tine. "Robert Frost"
 • TEOLOGIE PROTESTANTĂ
  FACULTATEA DE ȘTIINȚE SOCIO-UMANE
  Universitatea dezvolta toate aptitudinile, inclusiv si prostia. "Anton Pavlovici Cehov"
Totul despre Noi

DEPARTAMENTULUI DE ISTORIE, PATRIMONIU ȘI TEOLOGIE PROTESTANTĂ

Departamentul de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă își leagă începuturile de momentul nașterii Universității Lucian Blaga, istoria fiind printre specializările care au stat la baza genezei construcției universitare sibiene. În anul 1969, prin susținerea academicienilor Constantin Daicoviciu, Ştefan Pascu, eforturile depuse de către profesorul Nicolae Lupu vor fi încununate de succes prin crearea la Sibiu a Facultății de Filologie și Istorie, afiliată Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Istoria a fost încă de la înființarea Universității Lucian Blaga din Sibiu, anul 1990, una dintre specializările de bază ale acesteia. Cu timpul, istoriei au venit să i se alăture noi specializări, licență și master, axate pe linia protejării și valorificării patrimoniului. Teologia protestantă se armonizează și ea în acest ansamblu, având o tradiție deosebită în Sibiu și fiind asociată cu extrem de valorosul patrimoniu german din sudul Transilvaniei.

În prezent Departamentul de Istorie, Patrimoniu și Teologie Protestantă reușește să îmbine cu succes tradiția cu modernitatea, în scopul oferirii unui climat optim pentru studiu și formare profesională. Departamentul se remarcă prin dinamismul său și racordarea la valorile naționale și europene. Pune la dispoziția societății un sistem de specializări interconectate, adaptate cercetării multidisciplinare, extrem de importante în contextul actual european. Acest sistem este susținut de o rețea extinsă și valoroasă de parteneri, din țară și străinătate. Pregătirea studenților are la bază o consistentă practică de specialitate, ce se poate desfășura în forme variate pornind de la șantiere arheologice și până la rețeaua complexă și modernă de laboratoare aferente conservării și restaurării patrimoniului.

Departamentul are o contribuție consistentă la ducerea mai departe a tradiției sibiene bazată pe interculturalitate și interconfesionalitate. Susține prin proiectele sale protejarea patrimoniului național, european și valorificare potențialului acestuia din punct de vedere economic, cultural și educațional.

Oferim studenților noștri posibilitatea de a avea o formare profesională completă, pornind de la studii de licență, masterat și doctorat, în condiții de înalt profesionalism, cu ajutorul unui corp profesoral de înaltă ținută academică și a căror expertiză, în variate domenii, este atestată de către instituțiile abilitate ale statului român.

Evenimente în desfășurare

Profesorii Noștri

Cine suntem Noi?

Departamentul Istorie, Patrimoniu şi Teologie Protestantă, din cadrul Facultății de Științe Socio-Umane, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu, mizează pe păstrarea şi transmiterea valorilor culturale autentice, dar şi pe schimbul de idei, pe interculturalitate şi interconfesionalitate. Departamentul patronează o reţea extinsă de şantiere arheologice-şcoală şi beneficiază de laboratoare de restaurare-conservare de ultimă generaţie.

Lect. univ. dr. Radu Racovițan

Lect. univ. dr. Sebastian Corneanu

Cercetator științific dr. Liviu Alexandru Ioniță

Prof.univ.dr. Sabin Adrian Luca, Prof.univ.dr. Zeno Karl Pinter, Prof.univ.dr. Mihaela Grancea, Prof.univ.dr. Ioan Marian Țiplic, Prof.univ.dr. Sorin Radu, Prof.univ.dr. Ioan Albu, Conf.univ.dr. Valeria Soroștinean, Conf.univ.dr. Dan Smarandache, Conf.univ.dr. Aurel Dragotă, Conf.univ.dr. Silviu Istrate Purece, Lect.univ.dr. Radu Racovițan, Lect.univ.dr. Corneliu Pintilescu, Lect.univ.dr. Daniel Crețu, Asist.univ.dr. Anamaria Tudorie, Asist.univ.dr. Csaba Szabo, Asist.univ. Daniela-Maria Stanciu

Conf.univ.dr. Cornel Crăciun, Lect.univ.dr. Maria Herlea, Lect.univ.dr. Daniela Bădilă, Lect.univ.dr. Sebastian Corneanu, Lect.univ.dr. Mirel Bucur, Lect.univ.dr. Cristina Dăneasă, Lect.univ.dr. Martha Guttman, Asist.univ. Paul Langa

Prof.univ.dr. Ștefan Tobler, Lect.univ.dr. Renate Klein, Cercetător științific dr. Alexandru Ioniță